Om bloggen och Publik arkeologi

 

På denna blogg han du läsa om vad som händer på Historiska museets utgrävning av den stora innergården. Vi lägger upp bilder på föremål som hittats och skriver om dem. Arkeolog för en dag är en del av sommarens familjeaktiviteter Vikingasommar på museets gård och var från början (2007) en del av projektet Publik arkeologi. Sedan år 2008 ingår utgrävningen i Historiska museets ordinarie verksamhet under sommaren. Vi som har skrev denna blogg under år 2008 skriver var arkeologerna Marie och Hanna. I år kommer ni att träffa fler av oss som arbetar med utgrävningen och Vikingasommar på denna blogg, exempelvis Maria, Paula, Kerstin och Per. Alla vi arbetar med att tillsammans med besökarna på museet gräva ut vår gård för att ta reda på vad som funnits där förr i tiden. Här kan du följa med även om du inte är på plats. Du kan ställa frågor, hälsa och kommentera de andra inläggen och lämna dina synpunkter.

 

Publik arkeologi ─ utgrävning för alla

 
 

 

 

Hur kan man veta något om gamla saker och förr i tiden? Många människor tycker att arkeologi är spännande. Är du en av dem? Det är inte bara den färdiga kunskapen som lockar utan också vägen dit. Alltså hur arkeologer arbetar. Arkeologin förknippas med detektivarbete, upptäckter, att gräva fram skatter och mystiska gamla föremål. Publik arkeologi är ett särskilt sätt att arbeta med arkeologi. Arkeologin ska inte bara vara till för arkeologerna, den ska vara intressant för alla. De som vill skall kunna kan delta i utgrävningar, tolka det du hittar och skapa ny historia. Genom att delta i upptäcktsresan i stället för att lära in historiska fakta påverkas förhoppningsvis deltagarnas relation till det förflutna. Genom denna samverkan kan förhoppningsvis alla parter lära sig något nytt.  

 

 

 

 

Läs mer om Historiska museets Publika arkeolgi projekt och de genomförda utgrävningarna. Du kan också läsa om bloggen om Jakten på den försvunna staden på Djurgården som påbörjades 2008. Arkeolog för en dag är en del i Historiska museets forsknings- och utvecklingsområde Publik arkeologi. Detta kan du läsa mer om på myndighetens webbplats. En fyllig introduktion till publik arkeologi i allmänhet ges i boken Publik arkeologi, skriven av Fredrik Svanberg och Katty H Wahlgren. Den beställer du från Nordic Academic Press.

 
 

 

 

Annonser
 1. Sophie
  juli 7, 2008 kl. 5:58 e m

  Hej!

  Vad roligt det är att följa denna blogg! Jag måste komma till er med min familj och gräva lite själv 🙂
  /Sophie

 2. juli 8, 2008 kl. 9:00 f m

  Hej,

  Vad trevligt att du gillar vår blogg. Vi ser fram mot ert besök!

  Marie

 3. LasseB
  augusti 22, 2008 kl. 1:24 e m

  Tackar för tipset om denna superba blog, jag har även länkat till er från min blogg

 4. augusti 22, 2008 kl. 3:21 e m

  Roligt att du gillar vår blogg och romerska bronsmynt. Tack för att du länkat till oss från din blogg.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: