Hem > Uncategorized > Munhygien under 1800-talet

Munhygien under 1800-talet

Ibland dyker det upp mystiska saker som vi har svårt att förstå vad det är och vad det har använts till, ett av mysterierna har nu lösts. En liten sak som vi trodde var ett  beslag till någonting visade sig vara en tandborste från 1800-talet! I Sverige började man använda tandborstar under 1600-talet men som med de flesta nymodigheter tog det ganska lång tid innan det accepterades av alla. Eftersom det i stort sett bara var adelsmänniskor som borstade tänderna var det inte ovanligt att skaften till tandborstarna var gjorda av silver eller elfenben, och själva borsten kunde till exempel vara av svinborst. Först på 1800-talet började tandborstar bli vanliga i hushållen och sitället för tandkräm hade man ett slags tandpulver som ofta var kolpulver eller kritpulver.  

Tandborste

Foto: Kerstin Odebäck/SHM

Förr i tiden visste man inte riktigt varför man hade tandvärk eller dålig andedräkt och för att bota dessa besvär kunde man ta till följande knep:

Tandvärk – Ta en spik och tryck in i tanden tills det blöder, slå sedan in spiken ordentligt med en hammare i väggen. På så vis flyttas värken. Självklart kan du också bege dig till närmaste smed och få hjälp att dra ut tanden, men kom då ihåg att det finns en stor risk att de andra tänderna tar skada och att du får ännu mer tandvärk.

Dålig andedräkt – Låt en häst andas i munnen på dig eller tugga kryddnejlika.

/Kerstin

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: