Hem > Uncategorized > Importerat finporslin

Importerat finporslin

Ibland är det bra om man har minne för mönster.  För någon vecka sedan kom det fram en porslinsbit med ett mönster som såg väldigt bekant ut. Vi gick in och sökte igenom det porslin vi grävt upp tidigare och mycket riktigt…

För två år sedan grävde vi upp två små ovanliga porslinsfragment som var dekorerade på båda sidor. Se dem här och här. De verkar höra ihop med det porslinsbit som grävdes fram i år. Bara några dagar senare hittades en porslinsbit till. Tittar man noga på bitarna som vi hittade för två år sedan och de två bitar som vi hittat nu så ser man att de har hört till något som gått sönder och sedan lagats med hjälp av små metallklamrar.

Foto: Hanna/SHM

Foto: Hanna/SHM

Foto: Hanna/SHM

Foto: Hanna/SHM

Porslinet kom från en stad i Tyskland som heter Meissen. Det visade sig att Meissen var den plats i Europa där man först listade ut hur man skulle göra porslin lika fint som det man imorterade från Kina. Hemligheten med det fina  kinesiska porslinet var att man använde sig av en speciell sort lera, kaolinlera, vid tillverkningen.  1709 startade man en porslinsfabrik i Meissen  och snart spreds hemligheten med kaolinleran till andra städer i Europa. Man påverkades mycket av kinesika former och ornamentik vilket syns på våra fyra bitar.

Porslinet från Meissen var säkert dyrt och det var nog inget man använde till vardags. Det är nog därför man har ansträngt sig lite extra och lagat detta trasiga föremål.

Annonser
Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: