Hem > Uncategorized > Pengar

Pengar

Nu har det varit fullt upp, vädret har inte riktigt varit badväder men däremot grävväder under några dagar. Många jordiga fingrar har letat efter spår av människorna som levt före oss. Det är nog det som jag tycker är mest spännande med arkeologi, att hitta saker och att fundera över människorna som levde då. För några dagar sedan skrev jag om en bit av en LP-skiva och tisdags kom en liten bit till upp och den passade med den andra biten! Vilket pussel! Det är alltid kul när bitar passar ihop.
För några dagar sedan hittade Kerstin en ettöring från 1875 och igår hittade jag en dansk ettöring som antagligen är från 1891 och en flicka hittade en femkrona från 1988. Någon som haft hål i fickan?

Idag har vi inomhusaktiviteter på grund av regnet. Vi gör smycken av mässingstråd och järntråd och arbetar med lera. Smyckena är inspirerade av olika delar av historien, bronsålder och järnålder. Under tiden som vi kallar bronsåldern var smyckena ofta dekorerade med spiraler och ringar, kanske som en symbol för solen. Så en del av smyckena vi gör är just spiraler. Sen kan man göra ett pyrithänge, det är inspirerat av järnåldern. Pyrit är en sten som man har använt för att göra eld med och den har också kallats för kattguld då den glänser vackert. Man har hittat hängen av pyrit i gravar, en liten pyritsten omsligrad av en metalltråd som man kanske har burit som halsband. Kanske den hade med åskguden Tor att göra eftersom det slår gnistor om den om man slår den mot järn eller flinta. På järnåldern kunde man inte förklara saker som t.ex. åskan så som vi kan idag med hjälp av vetenskapen. Då var åskan något gudomligt. En av våra veckodagar är ju uppkallad efter Tor också, torsdag. Och på tyska heter faktiskt torsdag Donnerstag – ”dunderdagen”.

/Per

Annonser
Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: