Hem > Uncategorized > Delar av kritpipor – dåtidens fimpar!

Delar av kritpipor – dåtidens fimpar!

Det röktes flitigt redan under 1600-talet i Sverige, och vanligast var att tobaken kosumerades i så kallade kritpipor. Dessa var inte som namnet antyder gjorda av krita, utan av ljus lera. Skaftet var smalt och upp till en aln (60 cm) långt.

Eftersom keramiska produkter ofta är sköra, kan vi tänka oss att piporna förbrukades i raskt tempo. En del arkeologer menar att det var vanligt att många människor delade på samma pipa, och att de därför av hälsoskäl ibland bröt av övre delen av skaftet (piporna hade ju inte något munstycke, som moderna cigaretter). Detta skulle förklara varför jorden är full av några centimeter långa bitar av kritpipsskaft.

När vi ser oss omkring på gatorna idag och upptäcker hur mycket ciggarettfimpar som ligger slängda i parkerna och på trottoarerna, så är det kanske inte så konstigt att dessa små bitar är ett mycket vanligt fynd i utgrävningen!

Del av skaftet från en kritpipa. Dessa användes flitigt under 1600- och 1700-talet, även in på 1800-talet Foto: Paula Lenninger/SMH

Del av skaftet från en kritpipa. Dessa användes flitigt under 1600- och 1700-talet, även in på 1800-talet Foto: Paula Lenninger/SMH

 

Vill du se mer av hur kritpipor såg ut hela, klicka här.

Dagen har bjudit på vackert väder och många andra intressanta fynd. Nedan visar Karl upp ett spännande järnföremål, kanske ett häftstift från 1800-talet?

Foto: Paula Lenninger/SMH

Foto: Paula Lenninger/SMH

Annonser
  1. Per-Arne Åkerhagen
    april 27, 2012 kl. 7:15 e m

    Jag tror inte att det finns någon arkeolog som tror att man bröt av en bit av skafte av hygieniska skäl. Vem tror att de på den tiden visste vad hygien betyder. Att det finns många skafte beror på att pipor med långa skaft var sköra varför de lätt gick sönder. Det var därför de in på 1800-talet återgick till kortare skaft.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: