Hem > Uncategorized > Tre kronor på en knapp

Tre kronor på en knapp

Den 16 juni grävde Tove upp en fin knapp med tre kronor på. Hon skrev att det funnits en arme och soldater här (förut). Det stämmer ju bra. Innan museet byggdes har både  Svea Livgarde, som var kungens särskilda regemente och Positionsartilleriet funnits här på platsen.  Knappen som Tove hittade är silverfärgad med tre kronor på.  Det mesta av silvret har nötts bort, men om man tittat noga ser ni nog att det blänker.

 

Svea Livgardes uniformsknapp Foto Marie Svedin/SHM

Svea Livgardes uniformsknapp Foto Marie Svedin/SHM

En av besökarna Kjell Gillberg, berättade för oss a att knappen som Tove hittat är precis likadan som knapparna som Livgardet har i dagens uniform. Det var endast de kungliga regementena som fick ha silverfärg på sina knappar.  Denna knapp är den första militärknapp som vi hittat med tre kronor på. De som vi hittat tidigare har varit enkla blyknappar, släta välvda bronsknappar eller räfflade knappar. De räfflade knapparna kommer från Positionsartilleriets uniform.  Kjell berättade även att de hyskor och hakar som vi hittat troligen kommer från ”ståkragen” på Svea Livgardes uniform.   Det är kul när besökare ger oss information om föremålen!

Hyska från Svea Livgardes uniformskrage. Foto Marie Svedin/SHM

Hyska från Svea Livgardes uniformskrage. Foto Marie Svedin/SHM

Här kan du se en bild på hur den gamla Svea livgardes uniform såg ut.  Enligt Svea Livgardes Musketerarkårs hemsida hade officerare och sergeanter silverknappar. Till 1870-talet hade soldater och corpraler mässingsknappar, därefter hade de silverknappar. Det betyder att vi kan datera de mässingsknappar som vi grävt upp förut. De kommer alltså från tiden före 1870-talet.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: