Hem > Uncategorized > Mer om hur det romerska myntet hamnat på Historiska museet

Mer om hur det romerska myntet hamnat på Historiska museet

Det är roligt att så många har skrivit om vårt romerska mynt. Vi finns i ett flertal svenska nättidningar t.ex. Svenska Dagblandet, Dagens Nyheter, Göteborgs Posten, Hela Gotland, Smålandsposten, Upsala Nya Tidning, Sundsvallstidningen, Norrköpingstidningar, Allehanda, Hallandsposten, Bolagsfakta, Webfinanser m.m. DN publicerade även en liten notis i sin pappersupplaga idag. Många bloggar har också uppmärksammat oss i Sverige och utomland vilket ju är extra roligt. Man kan verkligen undra hur myntet hamnat på Historiska museets innergård? Det är ju förstås omöjligt att veta exakt hur och när myntet hamnade på gården. Men man kan ju i alla fall diskutera olika möjliga tolkningar. Under förra årets Arkeolog för en dag  (inv. 34759) när vi grävde på museets gård hittade vi 4 skärvor av ett keramikkärl som är ungefär från samma tid som myntet på gården.

Äldre svartgods, nr 91 Foto Marie Svedin/SHM.

Äldre svartgods, nr 91 Foto Marie Svedin/SHM. Nr 15. Foto Marie Svedin/SHM

Vi fann även några små tunna fina bitar handblåst gult glas som vi förra året tolkade som att det var kopior av förhistoriskt glas. Nu börjar jag fundera på att glasen skulle kunna vara från förhistorisk tid. I år hitade vi också ett litet dräktspänne i brons som var svårt korrederat. Ännu har vi inte hunnit studera om det finns liknande spännen. Ullrik Skans, konservator på museet säger att spännen det bör vara förhistoriskt utifrån den höga graden av korretion. Det betyder att det finns minst två föremål som kommer från samma period som har hittats på ett avstånd av 15 meter från varandra i en arkeologisk utgrävning. Innergården ligger på en höjd av 18-20 meter över havet vilket innebär att det är fullt möjligt att man skulle kunna ha tappat myntet under romersk järnålder (0-375 e.Kr). Det är inte ett okänt fenomen att man tog med sig romerska föremål till Sverige under romersk järnålder. En del av dessa föremål påträffar vi i gravar. Men det finns även en del lösfynd t.ex. den romerska bronsfiguren som hittades i sjön Fysingen i Uppland och som finns utställd på museet.  Du kan läsa om den här http://www.historiska.se/historia/manadensforemal/2006/mfoktober06/  

Skulle det kunna vara så att det är museipersonal som tappat föremålen på gården? Det som talar emot detta är att det är svårt att tro att de skulle vara så slarviga att de tappat ett helt keramikkärl utan att ta upp det. Myntet var också korrederat vilket innebär att det har legat i jorden under längre tid än de 70 år som museet funnits på platsen. Det finns inte heller några anteckningar om myntet i museets fyndlistor eller i den vetenskapliga litteraturen. Även om vi aldrig säkert kan säga hur myntet hamnade på Historiska museets gård så är vi nog benägna att tro att myntet kom till platsen någon gång under förhistorisk tid. Men riktigt säkra kan vi aldrig vara. Det finns ju spår på gården från många olika tider och händelser. Det är det som gör arkeologi och utgrävningar så fantasieggende och spännande.

/Marie  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: