Hem > Uncategorized > Romerskt bronsmynt hittat i vår utgrävning av Historiska museets gård

Romerskt bronsmynt hittat i vår utgrävning av Historiska museets gård

Caroline hittade det äldsta föremålet, ett romerskt bronsmynt, nr 234, Foto Marie Svedin/SHM

Caroline hittade det äldsta föremålet på vår grävning, ett romerskt bronsmynt, nr 234, Foto Marie Svedin/SHM

Det äldsta fyndet som vi hittat i år är från romarriket. Det är ett bronsmynt från kejsare Neros sista regerinstid. Myntet är en dupondius och är gjort (präglat) år 66-68 efter Kristus födelse.

Myntet är alltså 1940 år gammalt. Det är ganska gammalt faktiskt och det äldsta vi hittat på vår utgrävning. På framsidan av myntet är  det en bild av kejsare Nero. Runt honom kan vi läsa IMP NERO CAESAR AVG P MAX T, resten av texten är skadad men skall fortsätta RPPP. På den andra sidan finns en bild av gudinnan Securitas (säkerhet) som sitter på en tron. Hon håller en kort spira i handen. Framför henne finns ett altare som är dekorerat med girlanger. Securtias var den gudinna som vakade över säkerheten i det romerska riket.  

Det finns mycket mynt och myntskatter från yngre järnåldern t.ex. från vikingatid i Sverige. Men tidiga romerska bronsmynt är ovanliga. Det har bara hittats 4 bronsmynt från Neros tid i Sverige förut. Tidigare har man hittat drygt 25 romerska bronsmynt som är präglade mellan år 50 till 300 e. Kr på 17 platser i Sverige (det finns några fler mynt men de har så osäkra uppgifter om var man hittat dem).  

Vårt mynt är kanske det äldsta föremålet som hittats i Stockholms innerstad. Stockholm grundades på 1200-talet och det finns några få föremål som kommer från tiden innan ”Stockholm” blev ”Stockholm”. De flesta är från vikingatid men på slutet av 1800-talet hittade man ett romerskt bronsmynt från Constans regeringstid (336-350 e. Kr) vid Östermalmstorg inte så väldigt långt från Historiska museet.

Det var Caroline 10 år som grävde fram myntet. Hon kom med det jordiga myntet till mig. Jag såg direkt att det var ett antikt mynt, men jag kunde inte säga vilket mynt det var. Så är det ofta när man är arkeolog. Det finns många specialområden inom arkeologin där man måste fråga de som är experter. De som arbetar med mynt kallas för numismatiker och är väldigt duktiga på mynt, pokaler, sedlar och ekonomihistoria.

I Stockholm finns ett särskilt museum om mynt, sedlar, poletter, medaljer och penninghistoria. Museet heter Kungliga myntkabinettet och är en del av Statens Historiska museeum. Där finns det duktiga personer som kan hjälpa oss att bestämma vilket mynt vi hittat. Så jag tog vårt mynt och gick dit. Nu när det är sommar så arbetar inte så många, men som tur var så var Kenneth Jonsson från Stockholms universitet där. Han är professor i numismatik. Det betyder att han kan otroligt mycket om mynt. Så han studerade vårt mynt, tog bilder och slog i en massa böcker för att hitta exakt vilket mynt det var. Tillslut kom han fram till vilket mynt det var. Nästa dag kom Lennart Lind som är expert på romerska mynt till museet och studerade myntet och vi fick också lite tips på var vi kunde hitta information om myntet. Tack så väldigt mycket till er båda som hjälpte oss!

Kjesar Nero i profil på framsidan, foto Marie Svedin/SHM.

Kjesar Nero i profil på framsidan, foto Marie Svedin/SHM.

Vill du veta mer om mynt kan du gå till Myntkabbinettets hemsida http://www.myntkabinettet.se

Du kan också se Historiska museets pressmedelande om det romerska bronsmyntet

http://www.historiska.se/press/pressmeddelanden/Pressarkiv-2008/Antikt-mynt-gravdes-fram-pa-museet/

I morgon fortsätter jag att diskutera hur myntet hamnat på vår gård. Hoppas vi ses då!

 /Marie

  1. Felicia
    augusti 23, 2008 kl. 9:27 e m

    Hej!
    Viket roligt fynd! Vad betyder texten på myntet?
    Hälsningar Felicia

  2. Hanna Nydahl
    augusti 24, 2008 kl. 9:43 f m

    Hej Felicia !
    Det är en hel del information inklämd i bokstavsraden IMP NERO CAESER AVG P MAX TRP PP.

    IMP: Imperator. En titel som tilldelades en segrande fältherre. Det är en av kejsarens titlar.

    NERO: Namnet på kejsaren

    CAESAR: Kejserlig titel. Från den romerska diktatorn Julius Caesar.

    AVG: Augustus. Kejserlig titel. Från Augustus som adopterades av Julius Caesar och blev den första kejsaren av det romerska imperiet.

    P MAX: Pontifex Maximus – ”överstepräst”, ledare för pontifikalkollegiet, det högsta av prästkollegierna, vilket övervakade all religiös verksamhet. Under kejsartiden innehade kejsaren själv detta ämbete.

    TR P: Tribunicia Potestas – folktribunernas ämbete. Detta tillkom ursprungligen för att skydda plebejerna, det ”lägre” befolkningsskiktet, mot övergrepp från patricierna, Roms adel. Folktribunerna hade bl.a. vetorätt mot senaten och ämbetsmännen. Till antalet var de först två, senare tio. Under kejsartiden innehade kejsaren själv alla deras befogenheter.

    PP: Pater Patriae – fosterlandets fader, landsfader

    Hälsningar Hanna

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar