Hem > Uncategorized > Tennsoldater – hur gamla kan de vara?

Tennsoldater – hur gamla kan de vara?

Martin 9 år tror att det är en leksak. Foto Hanna Nydahl/SHM

Martin 9 år tror att det är en leksak. Foto Hanna Nydahl/SHM

Förra året hittade vi en tennsoldat som red på en häst. I år har vi funnit ytterligare 3 tennsoldater.  På slutet av 1700-talet och under början av 1800-talet var tennsoldater något som bara vuxna hade eftersom det var dyra att göra.  Man hade små fina stenformar för att gjuta soldaterna i. Figurerna var små och platta och man målade dem i olika färger.  Mot slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började man göra tennsoldater med maskiner. På så sätt blev de billigare och fler kunde få dem. 

 Jonas 6 år tycker att tennsoldaten var jättefin och att det är en stenhuggare som gjort den för att använda den i huset, Foto Hanna Nydahl/SHM

Jonas 6 år tycker att tennsoldaten han hitta var jättefin. Han tror att det är en stenhuggare som gjort den för att använda den i huset, Foto Hanna Nydahl/Martin SHM

Kanske kunde något barn få dem att leka med ibland.  Men då måste de göra det väldigt försiktigt! Senare blev tennsoldater något som vuxna och kanske även barn samlade på. Man gjorde soldater som kopior av olika militärers uniformer både moderna och historiska. Det gjordes många olika tennfigurer inte bara soldater, utan träd, djur m.m.  Nu ändrades också figurerna så att de inte var platta längre. Jag tror inte att det finns så många barn som gjuter tennsoldater idag, men jag vet att det finns barn som gjuter tennfigurer till fantasylekar.

Vi kan inte så väldigt mycket om tennsoldater.  Martins figur ser äldre än Jonas soldat och den ser också ut att ha legat längre i jorden. Kanske är den äldre än Jonas soldat, men jag vet inte.  Om det är så att någon vet något mer om våra figurer så kan ni väl skriva till oss och berätta.  Det skulle vara så kul att få reda på lite mer.
/Marie
Annonser
 1. Hans
  mars 5, 2009 kl. 8:11 f m

  Kan inte identifiera just dina tennsoldater. Men tennsoldater blev egentligen först tillgängliga för de flesta efter 1860. Många av de stora tyska och någon svensk tillverkare fick då riktigt fart på tillverkningen och den blev poppulär som leksak för pojkar.

  • mars 27, 2009 kl. 2:49 e m

   Hej Hans,
   Roligt att du hittat vår lilla tennsoldat. Har du tips på litteratur som kan hjälpa oss datera våra tennsoldater?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: