Hem > Uncategorized > Yngsta föremålen

Yngsta föremålen

Rostig kapsyl Foto Hanna Nydahl/SHM
Rostig kapsyl Foto Hanna Nydahl/SHM

Det var någon som smsade oss och sa att vi skulle skriva mer om fynden som vi hittar. När man gräver sig ned i jorden så hittar man vanligtvis de yngsta fynden först. De föremål som jag sa var från häromdagen i en annan av mina blogginlägg. Så här kommer några exempel på de saker som vi hittat som kommer från den tid som det varit museum här.

Den rostiga kapsylen kommer kanske från någon besökares dricka. De satt nog ute på gården en solig dag och släckte törsten efter att ha gått runt och tittat på alla saker i museet.

Flintavslag Foto Hanna Nydahl/SHM

Flintavslag Foto Hanna Nydahl/SHM

Vi har hittat förvånansvärt få saker som kommer från den tid det varit museum här. Museet invigdes 1946 men man började bygga det redan innan andra världskriget.

Under förhistorien använder man flinta för att göra yxor, skrapor och knivar. Under jänrålder använde man flinta för att göra upp eld.

Vi tror inte att dessa bitar av flinta kommer från sten- eller bronåldern. Utan vi tror att man har varit på gården och slagit flinta under modern tid. Det har man gjort för att lära sig hur man gör eller för att göra kopior av stenåldersföremål.

Sockeln från en glödlampa Foto Hanna Nydahl/SHM
Sockeln från en glödlampa Foto Hanna Nydahl/SHM

En bit av en glödlampa känner vi nog alla igen precis som den rostiga kapsylen. Kanske har någon av personalen tappat en glödlampa när de gick över gården. Vilken slarvig personal som inte plockade upp skräpet efter sig!

En av det vanligaste sakerna som vi hittar från modern tid är är små glasbitar från flaskor. Det är ju ofta så med arkeologi att man hittar små saker och bitar av föremål. Sällan hittar man stora hela flaskor. Men de flesta kan nog ändå se att denna glasbit från början var en flaska.

Nästa gång skall jag skriva lite om de saker som är lite äldre än dessa.

/Marie En liten brun glasskärva. Foto Hanna Nydahl/SHM

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: